5.2. Exploració d’idees (sketching)

El primer pas en el procés de prototipat consisteix a assajar les idees que han pogut anar apareixent durant les fases de recerca i anàlisi. Aquest primer assaig és àgil, amb l’objectiu de desplegar un ventall de possibilitats que sigui el més ampli possible.

En aquest punt és important no vincular-se encara amb cap idea, de manera determinant. Totes les possibilitats estan obertes, i les primeres idees poden obrir camins insospitats.

Per realitzar aquests assajos de manera àgil, els dissenyadors solen utilitzar la tècnica d’sketching, que consisteix en la creació d’esbossos utilitzant les eines que a cadascun li resultin més útils per idear: llapis i paper, papers de diferents característiques, materials diversos… En la fase d’sketching no solen utilitzar-se ordinadors, perquè l’objectiu és treballar de manera ràpida, sense estar subjectes a un entorn que ens condueixi. Els avantatges de l’sketching són els següents:

  • Afavoreix un procés de pensament unit a l’acció (formalització).
  • Permet generar i donar forma a les idees de manera ràpida.
  • Ja que la formalització és ràpida, el dissenyador no té perquè vincular-se a una proposta simplement perquè hagi requerit un esforç important per la seva banda.
  • Manté el centre d’atenció en el problema i en les seves solucions, i no en la tecnologia.

Perquè el procés d’sketching sigui realment efectiu, és important tenir en compte que l’objectiu no és obtenir representacions amb un determinat nivell estètic: en aquesta fase, l’important és assajar idees, no obtenir representacions de qualitat visual.

61_01

Exemple d’sketches en els quals es mostren les diferents pantalles d’una aplicació, el contingut (general, encara no detallat) de cadascuna d’elles, i el flux d’interacció (imatge d’https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b6/c8/9c/b6c89c04d74646ed79fb2756bf33980e.jpg)

61_02

Exemple d’sketches realitzats sobre plantilles que permeten tenir en compte l’espai disponible, segons el dispositiu pel qual s’estigui dissenyant (imatge d’http://www.mutedialogue.com/wp-content/uploads/2012/09/sketch_01_Start.jpg)

61_03

El procés d’sketching pot realitzar-se en grup, de manera que els implicats en el projecte treballin col·laborativament les idees inicials (imatge d’http://linapio.com/wp-content/uploads/2014/02/2014-02-19-21.08.00.jpg).


Resum de què es l’sketching per la professora i docent Tona Monjo:

[slideshare id=6X5Nie8SuvEwB7&w=595&h=485&fb=0&mw=0&mh=0&style=border:1px solid #CCC; border-width:1px; margin-bottom:5px; max-width: 100%;&sc=no]

Publicat per Núria Ferran

https://fima.ub.edu/directori/ficha391